Projecten Nederlands-Indië

FAMILIEHERINNERING IN KOFFERS

Verhalen over haar (voor)ouders zijn door haar verbeeld in originele reis- en hutkoffers uit Nederlands-Indië. Zo is de oude reiskoffer, die gebruikt is door haar moeder op haar bootreis met haar familie vanuit Indië naar Nederland in 1950, bewerkt met antieke batikstoffen en nostalgische oude familiefoto’s tot een kunstwerk. De reiskoffer staat niet meer ergens onbeduidend weggestopt op zolder, maar wordt nu uitgestald als een soort klankkast van herinneringen aan het leven van mijn familie in Nederlands-Indië.

       

Fotocollage, batik(stof), sepia inkt op binnenzijde en oud batikstof,  batik, sepia inkt op buitenzijde van oude koffer


In de sfeer van Indië geeft zij voordrachten en een Voorouder dans “Ode aan Iboe”.

WORKSHOP BATIKKEN VOOR FAMILIEHERINNERINGEN

Shelly hoopt anderen te kunnen inspireren die zich verwant voelen met de geschiedenis van Nederlands-Indië. Daarom geeft zij  workshops op elke locatie door heel Nederland.

Familie Herinneringen is niet alleen voor mensen van Indische en Molukse afkomst. Iedereen kan meedoen, van welke afkomst dan ook, iedereen heeft zijn eigen gedenkwaardige familiegeschiedenis uit het land van herkomst. Voor volgende generaties is het een waardevol beeldend verhaal, voor meer begrip en respect van gelukkige, verdrietige of anekdotische vertellingen.
U maakt van uw oude koffer, kist, bewaardoos of meubelstukje samen met uw (klein) kinderen een waar batik kunstwerk met (kopieën van) uw nostalgische foto’s enz.

Iedereen kan meedoen met workshop Familieherinneringen maken in koffers, kist of doos.

Batikken en gekleurde inkt rondom de nostalgische foto

Het resultaat is verrassend en sfeervol voor familieverering

Ook op een doos kan Familieherinnering gemaakt worden met stof, batikken en schilderen

PROJECT VOOR ONDERWIJS ‘REISKOFFERS VAN NEDERLANDS-INDIË’

Speciaal  voor leerlingen groep 7/8 en voortgezet onderwijs is het  project  Reiskoffers van  Nederlands-Indië. Het project is een aanvulling op bestaande lesprogramma’s in de vakken geschiedenis, erfgoed  en CKV.

 

Voorouder dans “Ode aan Iboe” en voordracht (ca. 50 minuten):

In een bijzondere sfeer brengt zij op school een  performance en voordracht  over Nederlands-Indië’. Daarbij neemt Shelly   persoonlijke spullen mee zoals, foto’s  en oude authentieke voorwerpen, zoals kruiden, brieven, oude VOC + koloniale munten, batikstof en wajangpoppen.

Naar aanleiding van deze spullen uit Indië en foto’s via PowerPoint  vertelt zij haar familieverhaal van  het voormalig Nederlands-Indië, voor-tijdens en na de oorlog. Het project is een afwisseling  van sfeer beleven en interactie: luisteren, kijken, voelen, reageren, meedoen,  ruiken en  zelfs proeven…spekkoek na afloop

 

VERVOLGENS KEUZE UIT WORKSHOPS

 

Batikken voor Familieherinneringen.

(tekenen met hete batikwas en waspennen op stof of rijstpapier): deelnemers  batikken hun eigen “Herinneringskist/-doos met persoonlijke familie fotokopieën . Zij leren  over authentieke Indonesische batikstoffen, gebruik en betekenis. De batikdozen worden bewaarplekken voor aandenkens in de vorm van foto’s, brieven, voorwerpen enz. Herinneringen koesteren en bewaren kan een belangrijke, leuke of emotionele verwerking zijn voor gebeurtenissen in het verleden,  erover te vertellen, respect, luisteren en begrip voor elkaars verhalen en afkomst is ook een doel.

Spelen met licht en schaduw.

Met speciale eenvoudige technieken maken leerlingen zelfgemaakte wajangpoppen en daarna spelen met licht en schaduw.  De workshops zijn ook apart te boeken.

Tijdsduur 1.5 uur per workshop.  Aantal leerlingen min. 10 en max. 25.